anms| FAQ BI| CONTACT BI| FEEDBACK BI| SITEMAP BI
Home Media KPDN News Latest News 2024 KPDN PAHANG SITA LORI 3 TAN KERANA MELAKUKAN AKTIVITI PENYELEWANGAN MINYAK DIESEL BERSUBSIDI

2620180 original

KUANTAN, 19 April 2024 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Negeri Pahang, telah bertindak menahan seorang individu lelaki berbangsa Cina berumur dalam lingkungan 45 tahun dan turut menyita sejumlah minyak diesel subsidi, lori 3 tan yang telah diubahsuai dan kelengkapan lain ketika sedang melakukan aktiviti penyelewengan minyak diesel bersubsidi di sebuah lombong di Muadzam Shah, Pahang pada 17 April 2024 lalu.

Dalam Operasi OPS TIRIS 3.0 yang dilakukan pada    waktu kira-kira jam 7.00 pagi tersebut, sepasukan penguat kuasa KPDN Pahang telah menjalankan risikan berdasarkan aduan awam yang diterima ke atas sebuah lori sindiket yang diubahsuai dengan tangki tambahan. Berdasarkan aduan awam tersebut, lori yang diubahsuai berkenaan telah menjalankan   aktiviti mengutip minyak diesel bersubsidi di stesen-stesen minyak sekitar Kuantan untuk dijual secara haram kepada industri -industri yang memerlukan.

Berdasarkan risikan yang dijalankan, lori berkenaan telah bertindak mengisi minyak sebanyak 4 kali di 3 buah stesen minyak di sepanjang jalan Pekan, Pahang. Pasukan Penguat Kuasa KPDN telah bertindak mengekori lori berkenaan sehingga ke sebuah lombong di Muadzam Shah dan ketika serbuan dilakukan mendapati individu yang disyaki sedang membuat pemindahan minyak dari lori ke sebuah skid tank yang berada di kawasan lombong berkenaan.

 Dalam serbuan tersebut KPDN Pahang telah bertindak menyita minyak diesel subsidi yang cuba diseleweng dan barangan lain yang berkaitan seperti berikut:

 i. Minyak diesel pada tangki tambahan lori sebanyak 2,400 liter;

ii.  Minyak diesel dalam skid tank sebanyak 224 liter;

iii. Sebuah lori 3 tan bersama tangki tambahan yang diubah suai;

iv.  Sebuah Skid tank berkapasiti 10,000 liter;

v. 1unit motor pam dan;

vi. Peralatan lain yang digunakan untuk aktiviti penyelewengan minyak subsidi. Nilai rampasan                 

     keseluruhan bagi kes tersebut adalah sebanyak RM75,641.85

Dua (2) kertas siasatan telah dibuka iaitu kepada individu lelaki terbabit dan pemilik skid tank yang disita kerana memiliki barang kawalan dalam keadaan yang menimbulkan syak yang munasabah akan melakukan kesalahan dan tidak memiliki permit menyimpan barang kawalan petroleum. Kes di siasat di bawah Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961.

Sepanjang perlaksanaan OPS TIRIS 3.0 yang telah diperluaskan kepada Diesel, Petrol Ron 95, LPG,Minyak Masak, Gula, dan Tepung Gandum KPDN Pahang telah mempertingkatkan penguatkuasaan dan pemantauan ke atas komoditi barangan tersebut bagi mengelak belakunya penyelewengan oleh pihak yang tidak bertanggung jawab.

Oleh: Unit Komunikasi Korporat