anms | FAQ BM | CONTACT BM | FEEDBACK BM | SITEMAP BM
Laman Utama Perdagangan Penguatkuasaan Penguatkuasaan Akta Kawalan Harga Dan Anti-Pencatutan

Mulai 6 Jun 2018 Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup telah menguatkuasakan Peraturan-Peraturan Kawalan Harga dan Antipencatutan (Mekanisme Untuk Menentukan Keuntungan Tinggi Yang Tidak Munasabah) 2018 bagi bertindak terhadap aktiviti pencatutan. Peraturan ini bagi menggantikan Peraturan-Peraturan Kawalan Harga dan Antipencatutan (Mekanisme Untuk Menentukan Keuntungan Tinggi Yang Tidak Munasabah Bagi Barangan) 2016.

Peraturan ini menggunakan kaedah pengiraan peratusan tokok (mark up) atau peratusan margin pada setiap hari pertama tahun kewangan atau tahun kalendar perniagaan sebagai penentuan keuntungan asas. Peratusan tersebut adalah berdasarkan kepada peratusan mark up atau peratusan margin pada hari pertama tahun sebelum dan trend perbezaan peratusan mark up atau peratusan margin bagi tempoh 3 tahun sebelumnya.

Penentuan pencatutan (keuntungan tinggi yang tidak munasabah) dibuat menggunakan pengukuran tempoh satu tahun kewangan atau tahun kalendar perniagaan. Pencatutan berlaku apabila peratusan mark up atau peratusan margin tahun semasa melebihi peratusan keuntungan asas dalam tahun berkenaan.

Peraturan ini tidak menetapkan kadar keuntungan barangan yang diurusniaga atau dijual. Namun begitu, Kementerian mempunyai asas melalui mekanisme dalam Peraturan ini bagi memastikan keuntungan yang ditentukan atau diperolehi oleh peniaga bagi sesuatu barangan adalah munasabah berasaskan kepada data maklumat perniagaan yang lepas.

Mana-mana pihak yang melakukan kesalahan membuat keuntungan tinggi yang tidak munasabah akan dikenakan tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 kerana mencatut. Sekiranya disabit kesalahan, bagi orang perseorangan, denda sebanyak RM100,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya akan dikenakan bagi kesalahan pertama manakala kesalahan kedua dan berikutnya akan dikenakan denda sebanyak RM250,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya, manakala bagi pertubuhan Perbadanan atau syarikat akan dikenakan denda sebanyak RM500,000 bagi kesalahan pertama manakala denda sebanyak RM1 juta bagi kesalahan kedua atau berikutnya.

Sebarang aduan berhubung harga dan pencatutan boleh disalurkan kepada Kementerian ini melalui:

  • Talian 03-8000 8000 1Malaysia One Call Centre (1MOCC);
  • Talian hotline KPDN 1-800-886-800;
  • Aplikasi telefon pintar Ez ADU;
  • Portal E-Aduan;
  • Aplikasi Whatsapp KPDN 019-2794317 dan
  • Lapor/hadir ke mana-mana pejabat KPDN di seluruh negara.

Unit Antipencatutan

Bahagian Penguatkuasa
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup