anms | FAQ BM | CONTACT BM | FEEDBACK BM | SITEMAP BM
Laman Utama Soalan Lazim Program Menu Rahmah (PMR)

 

1. Apakah yang dimaksudkan dengan Program Menu Rahmah (PMR)?

Program Menu Rahmah adalah program atau inisiatif baru KPDN bersama rakan strategik yang terdiri dari Pengusaha Kedai Makanan (Bermasak) Dan Persatuan Pengusaha Restoran Dan Gerai Makanan dalam usaha kerajaan membantu dan mengurangkan kos Sara hidup terutama Golongan Miskin Tegar di kalangan B40. Pengusaha kedai makanan Dan Restoran yang menyertai Program Menu Rahmah telah bersetuju menyediakan makanan harian (samada makan tengahari atau malam) pada kadar tidak melebihi RM5.00 bagi satu hidangan. Biasanya hidangan dalam Menu Rahmah ini mengandungi satu sumber protin samada ayam atau ikan Dan satu jenis sayur.

2. Adakah Program Menu Rahmah juga akan diperluaskan di seluruh negara?

YA, KPDN bercadang untuk melaksanakan Program Menu RahmaH di seluruh negara secara berperingkat bergantung kepada sambutan dari pengusaha restoran dan kedai makan.

3. Bilakah PMR akan diperluaskan ke negeri-negeri seluruh Malaysia?

Kita akan mulakan berperingkat-peringkat bermula dengan pelancaran pada 31 Jan 2023. Bagi negeri-negeri lain tarikhnya bergantung kepada hasil libat-urus dengan pengusaha kedai makan dan persatuan restoran negeri berkaitan yang akan diadakan secepat mungkin.

4. Berapakah sasaran penglibatan premis restoran dan kedai makan yang akan terlibat di bawah PMR ini?

Bergantung kepada sambutan dan sokongan pengusaha kedai makan Dan persatuan restoran yang akan menyertai. Menu Rahmah ialah ‘private driven initiatives’ dengan sokongan KPDN. Tiada jumlah sasaran ditetapkan.

Bergantung kepada sambutan dan sokongan pengusaha kedai makan Dan persatuan restoran yang akan menyertai. Menu Rahmah ialah ‘private driven initiatives’ dengan sokongan KPDN. Tiada jumlah sasaran ditetapkan.

Setakat ini libat urus telah diadakan antara wakil-wakil persatuan restoran termasuklah Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (PRIMAS), Persatuan Pengusaha Tomyam Malaysia, Malaysia Singapore CoffeeShop Proprietors General Association (MCSPGA), Bumiputra Retailers Organization (BRO), Malaysia Retail Chain Association (MRCA), dan Malaysia Retailers Association (MRA).

KPDN mengajak dan menggalakkan agar lebih ramai pengusaha kedai makanan menyertai inisiatif Menu RAHMAH ini sebagai sebahagian dari Corporate Social Responsibility untuk sama-sama membantu rakyat yang memerlukan untuk menikmati hidangan yang lengkap pada harga mampu milik.

5. Bagaimana caranya jika ada pengusaha restoran dan kedai makan untuk menyertai PMR dan menawarkan Menu Rahmah dalam senarai hidangan mereka?

KPDN mengalu-alukan penyertaan pengusaha restoran dan kedai makan di mana sahaja mereka berada kerana PMR ini adalah ‘private driven initiatives’ atau inisiatif yang digerakkan oleh swasta.

Pengusaha yang ingin menyertai PMR ini digalakkan memberitahu KPDN seperti berikut:

  1. Memberitahu Pengarah KPDN Negeri masing-masing. Ini adalah untuk KPDN membantu dalam membuat promosi dan berkongsi ide (tips, tricks, shortcuts) pelaksanaan PMR.
  2. Pengusaha menentukan menu-menu yang hendak dimasukkan dalam senarai PMR.
  3. Pengusaha menentukan masa tawaran Menu Rahmah termasuk jangkamasa pelaksanaan, waktu tawaran (makan tengahari atau makan malam atau kedua-keduanya) dah harga setiap menu.
  4. Pengusaha menentukan kuantiti hidangan yang hendak ditawarkan untuk sesuatu waktu.
  5. Pengusaha membuat PENANDA untuk memberitahu kewujudan PMR di premis penguasaha
  6. Pengarah KPDN Negeri akan berbincang untuk menentukan tarikh dan masa untuk pelancaran PMR di premis tersebut.
  7. Senarai Restoran dan Kedai Makan yang menyertai PMR akan dimasukkan dalam pangkalan data untuk diakses dan untuk hebahan kepadaorang ramai.